OKAZJA - Zielona kawa Kopi Luwak 1kg, skkl1

Chwilowy brak produktu




Najrzadsza, najdroższa i najlepsza kawa na świecie. Sprowadzamy ją bezpośrednio od rolników na Sumatrze w Indonezji i palimy na miejscu w naszej palarni kawy. Kawa pochodzi z dzikich zbiorów w przeciwieństwie do kaw przemysłowych pozyskiwanych z farm.

Jako jedyni w Polsce i nieliczni w Europie osobiście spotykamy się z naszymi dostawcami w Indonezji.

Kawa zielona, ziarnista Arabika. Kawa sprzedawana jako minimalistyczne ziarna do samodzielnego wypalenia. Uprzedzamy, że kawa ta przed wypaleniem nie pasuje do mielenia w domowych młynkach gdyż jest szczególnie twarda. Opis dotyczy średniego wypalenia. Profil palenia zmienia stosownie walory smakowe jak i zapach kawy.
Kawa przystępna wyłącznie w gramaturze 1 kg.

Nasza kawa Kopi Luwak została doceniona przez magazyn Kuchnia, jako sprawdzony i rewelacyjny podarek dla każdego konesera kawy.

www.kopi-luwak.pl

Kawa Kopi Luwak (Kopi = kawa, Luwak = cyweta) pojawiła się na rynku końcem XIX wieku za sprawą rodziny Widjaja z Dżakarty. Darmawan Widjaja, jeden z potomków popularnego rodu pamięta, jak w latach trzydziestych, kiedy Indonezja była jeszcze pod panowaniem Holendrów, jego rodzina sprzedawała rzadko spotykanie, wyjątkowe ziarna kawy bogatym holenderskim urzędnikom. Dziesięć kilogramów miesięcznie kupował pewien chiński sklep, który istnieje od 1878 roku w północnej części Dżakarty do dnia dzisiejszego. Pozostaje jednak jedno pytanie: w jaki sposób ktokolwiek, kiedykolwiek wpadł na pomysł, by napić się kawy, która pochodzi z odchodów cywety? "To część z indonezyjskiej kultury", powiedziała Shenny Widjaja. "Tutaj nic się nie zmarnuje"..

Kim jest cyweta?

Jest to drapieżnik z rodziny łaszowatych, zwany łaskunem Muzang lub popularnie cywetą. To minimalne zwierzę wyjątkowo chętnie zjada owoce kawowca, które następnie nadtrawione są wydalane i zbierane przez miejscową ludność.

W czym tkwi jej szczególny smak i zapach?

Jedna z teorii głosi, iż cyweta jest po prostu ekspertem w wyborze najkorzystniejszych ziaren kawy. Wybiera wyłącznie najsłodsze, najistotniej dojrzałe i efektownie wybarwione na odcień czerwony owoce kawowca. Miąższ owoców zostaje strawiony, lecz samo nasiono nie, lecz po nadtrawieniu poprzez enzymy trawienne i lekkim sfermentowaniu poprzez bakterie przechodzi przez przewód pokarmowy i jest wydalany. Po przejściu przez przewód pokarmowy ziarna kawy tracą gorzki smak i kawa z nich wytworzona zyskuje nowy, niepowtarzalny aromat. Po oczyszczeniu i wypaleniu, kawę przetwarza się w typowy sposób.

Dlaczego nikt nie podjął się produkcji tej kawy na dużą skalę?

Według niektórych ekspertów nie jest to możliwe, ponieważ cywety w niewoli przestają jeść owoce kawowca.

Dlaczego jest tak droga?

Ponieważ w poszukiwaniu odchodów miejscowa ludność „przeczesując" plantacje znajduje tylko kilkaset kilogramów kawy rocznie.

Jak to osiągalne, że niektórzy proponują kawę niewspółmiernie tańszą?

W Indonezji w wielu sklepach i marketach można znaleźć kawę Kopi Luwak, która z prawdziwą Kopi Luwak wspólną ma wyłącznie nazwę. Niektóre z tych kaw faktycznie zawierają oryginalne ziarna zmieszane z popularną arabiką albo robustą lecz w stosunku 3: 97 jak np. Kawa wykonana w Semarangu poprzez producenta PT. JAVA PRIMA ABADI, która w dodatku używa nazwy handlowej KOPI LUWAK.

Jak rozpoznać fałszywą od prawdziwej kawy?

Według naszych doświadczeń, główna różnica tkwi w smaku. Prawdziwa kawa Kopi Luwak w przeciwieństwie do innych palonych kaw jest łagodniejsza i po przełknięciu nie pozostawia specyficznego gorzkiego smaku w ustach. Dzieje się tak ze względu na mniejszą zawartość białka w kawie, które podczas trawienia zostaje rozbite i wypłukane z ziaren.

Podobne produkty

Najpopularniejsze produkty